Hoe werkt private lease

Een auto leasen is een alternatief voor het kopen van een auto. U huurt in wezen een auto voor een afgesproken periode in plaats van deze direct te kopen. Soms heeft u de mogelijkheid om het voertuig te kopen nadat de lease is afgelopen. Als u overweegt een auto te leasen, is het belangrijk om te weten hoe deze private lease werkt en wat de voor- en nadelen zijn.

Wat is een autolease?

Een leaseovereenkomst is een contract waarbij een partij het gebruik van iets (een perceel grond, gebouw, dienst of een ander object) voor een bepaalde periode overdraagt ​​aan een andere partij in ruil voor betaling van geld, meestal op periodieke basis.

Bij een autolease is het object het voertuig zelf. Het verschil tussen leasing en financiering is dat u met financiering het voertuig koopt om te bezitten en dat u bij een lease meestal niet de eigenaar bent van het voertuig. Tenzij uw contract de mogelijkheid biedt om de auto aan het einde van de contractperiode te kopen, moet u deze teruggeven aan de verhuurder.

Voordelen en nadelen van leasen

Bestuurders die liever leasen dan kopen, doen dat om een ​​aantal belangrijke redenen. Ten eerste mogen ze een nieuwer voertuig besturen dat gedurende de leaseperiode onder de garantie blijft en daarom zelden meer nodig heeft dan routineonderhoud.

Ten tweede zijn de maandelijkse betalingen voor een leaseauto normaal gesproken lager dan die voor een gekocht voertuig. Dat komt omdat leasebetalingen zijn gebaseerd op de waardevermindering van het voertuig gedurende de leaseperiode in plaats van de volledige waarde van het voertuig. Hierdoor kunnen chauffeurs een auto leasen die mooier en duurder is dan een auto die ze zich konden veroorloven.

Er zijn ook nadelen aan leasing. Een daarvan is dat in de loop van het leven van een huurder, ze waarschijnlijk meer aan hun voertuigen zullen uitgeven dan aan een koper. Een ander nadeel is dat de huurder aan het einde van de leaseperiode het geleasde voertuig moet inleveren (of kopen via een koopoptieovereenkomst) en weg moet lopen zonder enig eigen vermogen in het voertuig.3

Dus welke optie is het beste? Dat hangt af van de unieke behoeften en voorkeuren van de bestuurder.

Het leaseproces en de voorwaarden

De kostprijs is altijd waar het om gaat, en als het gaat om het berekenen van de kosten van een autolease, kan het een beetje ingewikkeld worden. Daarom is het belangrijk om een ​​goed basiskennis te hebben van de termen die in de leaseovereenkomst worden gebruikt. Wanneer u met de dealer om tafel gaat om het leaseproces te doorlopen, zijn hier de meest voorkomende voorwaarden waarmee u te maken krijgt:

De door de fabrikant aanbevolen verkoopprijs

Dit is de volledige prijs van de nieuwe auto, ook wel de stickerprijs genoemd. Behalve in het zeldzame geval dat er veel vraag is naar een specifiek model, zou je in staat moeten zijn om de stickerprijs te verlagen, soms aanzienlijk, omdat het slechts een voorgestelde prijs is.

Lease prijs

Het is een goede strategie om de dealer niet te laten weten dat u van plan bent het voertuig te leasen totdat u deze kosten heeft vastgesteld. En als uw dealer u vertelt dat u niet kunt onderhandelen over de stickerprijs als u van plan bent te leasen, geloof het dan niet. De maximale kosten, evenals zowat elk ander cijfer in het leaseproces, zijn altijd bespreekbaar.

Restwaarde

Dit is waarde van de auto aan het einde van de leaseperiode. Verhuurders schatten de restwaarde op het moment dat de huurovereenkomst wordt afgesloten op basis van historische wederverkoop waardegegevens

Afschrijving

Afschrijving is het verschil tussen de waarde van de auto in nieuwstaat en de restwaarde. In andere woorden; het is de daling van de waarde van het voertuig tijdens de leaseperiode. De afschrijvingskosten vormen het grootste deel van het maandelijkse betalingsbedrag van de lease.

Leasetarief

Dit is het rentetarief dat anders wordt vermeld. Onthoud dat wanneer u leaset, wat er feitelijk gebeurt, is dat het leasebedrijf het voertuig bij de dealer koopt en het vervolgens aan u verhuurt. De geldfactor wordt gebruikt om het op een na grootste deel van uw maandelijkse leasebetaling te bepalen en vertegenwoordigt het bedrag dat de verhuurder u in rekening brengt voor het vastleggen van zijn kapitaal tijdens de leaseperiode. De geldfactor is, net als andere rentetarieven, sterk afhankelijk van de kredietscore van de huurder

Kilometervergoeding en kosten

Onderdeel van alle autolease overeenkomsten is een opgegeven maximum aantal kilometers dat u per jaar met het voertuig mag rijden, de zogenaamde kilometervergoeding. De standaard kilometervergoeding voor een lease van een privépersoon varieert normaal gesproken van 20.000 tot 30.000 km per jaar. Als een bestuurder de kilometervergoeding overschrijdt, wordt hem een ​​extra vergoeding per kilometer in rekening gebracht. Over alle cijfers hier kan door de partijen worden onderhandeld.

Leasetermijn

Dit is de duur van de huurovereenkomst. Typische huurcontracten zijn twee, drie of vier jaar lang, hoewel ze korter of langer kunnen zijn. Leasetermijnen worden doorgaans uitgedrukt in termen van het totale aantal maanden (bijvoorbeeld 24, 36 of 48).

Koopoptie overeenkomst

Dit is een optie om het voertuig aan het einde van de leaseperiode te kopen. Deze optie wordt normaal gesproken aan het begin van de huurovereenkomst genomen en voegt een klein bedrag toe aan de maandelijkse betaling. De verkoopprijs wordt ook vooraf in de huurovereenkomst geschreven en is vaak gelijk aan de restwaarde.

Voorafgaande vergoedingen en kosten

Als u besluit een auto te leasen, wees dan bereid om een ​​aanzienlijke vooruitbetaling te doen, bestaande uit verschillende vergoedingen en kosten, zoals een aanbetaling, belastingen en licentiekosten, aanschafkosten, borg en andere. Net als bij autofinanciering, kan een hogere vooruitbetaling lagere maandelijkse betalingen betekenen.

Sancties en extra kosten

Deze omvatten standaardkosten (voor te late betalingen), vergoedingen voor vroegtijdige beëindiging (voor beëindiging van de lease vóór de overeengekomen periode), verwijderingskosten (wanneer de huurder ervoor kiest om het voertuig niet aan het einde van de leaseperiode te kopen) en slijtagekosten. Slijtagekosten zijn kosten die worden gemaakt om slijtage van het leaseauto te dekken die verder gaat dan wat als normaal of redelijk kan worden beschouwd.